Orașul Dăbuleni

Prezentare generală;

Orașul Dăbuleni cu o suprafață de 18303 ha și o populație de 12196, este situat în Câmpia Olteniei, în partea de sud – est a județului Dolj, la o distanță de 80 km de municipiul Craiova, 45 km față de municipiul Caracal și 35 km față de orașul Corabia. ​Fluviul Dunărea constituie granița de Sud a orașului Dăbuleni, fiind și cea mai importantă resursă hidrologică a orașului.

Date de contact:

Telefon: 0251334317  

E-mail: [email protected]

Scurt istoric;

Orașul Dăbuleni era cunoscut în sec. al XV-lea sub numele de Recica-Dabului. Cea mai veche mărturie documentara despre satul Dăbuleni datează din 5 iunie 1494 din timpul domnitorului Vlad Călugăru. Istoria devenirii Orașului Dăbuleni, din județul Dolj, începe la data de 31 martie 1864, odată cu promulgarea legii administrative care a recunoscut această așezare umană, conferindu-i, oficial, statutul de comună. Dezvoltarea acestei localități, în anii care au urmat, au dus la declararea sa ca oraș, în anul 2004, conform Legii nr. 83/2004 pentru declararea ca orașe a unor comune.

Date de identificare;

Primăria Orașului Dăbuleni este situată pe DN54A , adresa: str. Unirii, nr. 15, Oraș Dăbuleni, Județul Dolj

Puncte de interes:

– Biserica “Sf. Gheorghe” este situate în Orașul Dăbuleni, pe str. Victoriei, nr. 2. Biserica a fost zidita în anul 1817 prin „silința și cheltuiala domnilor jupân Gheorghe și jupân Hagi Enuș“

– Biserica “Sfântul Nicolae și Izvorul tămăduirii” n anul 1910 s-a finalizat construirea Bisericii Sfântul Nicolae, sub formă de cruce și având ca hram sfântul cu același nume.

Spitalul Orășenesc “Așezăminte brâncovenești” este situat pe strada Unirii, nr. 1 din Orașul Dăbuleni. Construcția spitalului a început în 1909 și a intrat în funcțiune la 5 iunie 1911. Spitalul Brâncovenesc Dăbuleni făcea partedomeniile Fundației Blănesei Safta Brâncoveanu ce a fost înființată în anul 1835.

Personalități:

– Ionela Prodan s-a născut pe 6 octombrie 1947 în Orașul Dăbuleni, și a fost solistă vocala, precum și mama jurnalistei și impresarei de fotbal Anamaria Prodan. A interpretat cântece și în duet cu Ion Dolănescu.

– Mișu Negrițoiu s-a născut pe 26 mai 1950 în Orașul Dăbuleni și este un economist român, fost ministru de stat pentru coordonare, strategie și reformă (1992-1993) și fostul președinte al ASF România. Mișu Negrițoiu a fost deputat în legislatura 1996-2000.

Evenimente locale:

Târgul săptămânal:

– Bâlciul de Florii este organizat în duminica de Florii
– Atestarea documentara a orașului se oficiază pe data 05 iunie
– Festivalul Lubeniței se organizează în luna iunie
– Zilele Orașului Dăbuleni: august

Galerie imagini:

ro_RO