Comuna Gighera

Prezentare generală;

Localitatea este formată din 3 sate Gighera ca reședință, Zăval și Nedeia și are o suprafață de 12968 ha și o populație de 3013. Comuna se află situată în partea de sud a judeţului Dolj, la confluenţa Râului Jiu cu Dunărea, pe DN 55A Calafat-Bechet, la o distantă de 65 km faţă de orașul Craiova , 35 km faţă de oraşul Segarcea, 85 km de orașul Calafat și 10 km faţă de oraşul Bechet. Activități specifice zonei sunt agricultura, creșterea animalelor și pescuitul.

Date de contact:

Telefon: 0251-353011

E-mail: [email protected]

Scurt istoric;

Comuna este așezată pe actualul loc din 1837-38, căci până la această dată era așezată mai spre sud cu un km, în locul numit azi Săliște. Mutarea a fost cauzată de nisipurile zburătoare. În vechime forma un sat cu numele Nedeița, ce exista chiar în anul 1672. Nu se știe de când datează schimbarea numelui de Nedeița în Gighera. Numele se constată în cartea de hotărnicie a moșiei Gângiova, Comoșteni, Gighera, întocmită de inginerul hotarnic A. T. Robertescu, în 1885, unde la titlul „actele proprietății”, sub pct. 1 se pomenește numele de Nedeița, după actul de danie făcut de Domnitorul Grigore Ghica, mânăstirei Sadova. Tot în această carte, numirea de Nedeița apare într-un act de schimb făcut în anul 7217 (adică 1709, mai 1, între Constantin Brâncoveanu Voevod și Egumenul Mânăstirii Sadova. Moșia Gighera se anexează deci domeniului Brâncovenesc Gângiova, iar Sadova aparține de aici mânăstirii. Din vechime, la această comună, spre sud la Dunăre, a existat schela Copanița, unde se încarcă diferite cereale pentru export. Copanița este numele ostrovului din dreptul comunei.

Despre satul aparținător Nedeia se scrie că „își trage numele de la Cetatea Nedeia, înființată se zice de fenicieni” și ..aflata în locul numit Marmurele, după numele unei bălți mai mici decât balta mare (balta Nedeia). Pe teritoriul acestei localități, la punctul numit „Gura Gârlei Nedeia, lângă Dunăre, există niște lucrări de apărare făcute de armata Română în timpul războiului din 1877-1878, numite de locuitori „la baterii”.

Date de identificare;

Primăria Comunei Gighera se afla pe DN 55A Calafat-Bechet, strada principala, nr . 184, Comuna Gighera, județul Dolj.

Puncte interes:

– Biserica „Sf. Dumitru” din satul Nedeia, comuna Gighera, a fost construită în anul 1848 și refăcută în 1936. Biserica este situată pe DJ

– Ostrovul Copaniţa este o insula cu o suprafață de 275 ha, situata în mijlocul fluviului Dunărea și în dreptul comunei Gighera. Din vechime,aici a existat schela Copanița, unde se încărcau diferite cereale pentru export.

– Padurea Zăvalului este o pădure mixtă de luncă, cu specii de stejar, frasin și ulm acest tip de habitat include specii cu lemn de esență tare situate în albia majoră a râurilor, expuse regulat inundațiilor în perioada creșterii nivelului apei, sau în zone joase, expuse inundațiilor provocate de înălțarea apei freatice. O mare parte din pădurea Zăval, la nord de DN55A este ocupată de plantații de plop care, cel mai probabil, au înlocuit speciile caracteristice habitatului. În partea sudică există, însă, o suprafață de pădure ripariană în stare foarte bună de conservare. Pădurea este străbătută de câteva canale de apă care au un statut temporar. Frasinii și stejarii din Pădurea Zăval au o vârstă estimată mai mare de 80 de ani.

Alte informații.

Personalități:

– Nicolae Negrilă, născut pe 23 iulie 1954 în comuna Gighera, Dolj, este un fost fotbalist român, actualmente antrenor de fotbal. A jucat în Echipa națională de fotbal a României și la formația Universitatea Craiova. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru participarea la Campionatul European din 1984 și pentru întreaga activitate

– Florian Stănescu, născut pe 27 martie 1911 în comuna Gighera, Dolj, afost preot la Urzica, Romanaţi; Muiereasca, Vâlcea; Coşuna, Bucovăţ, Gighera – Dolj, până în 1976. A scris peste 100 articole, studii, conferinţe, recenzii, însemnări, fiind amintit de Nicolae Iorga şi alţi istorici. Prieten cu Liviu Rebreanu, Ioan Alexandru, Al. Brătescu Voineşti, N. Iorga, M. Sadoveanu, Ionel Teodoreanu, Gala Galaction, Ion Agârbiceanu, Elena Farago, Eugen Constant.

Evenimente locale:

– Târgul de săptămână care are loc în fiecare zi de vineri în satul Zăval
– Sărbătoarea Câmpenească “În pădure la Zăval”, care se desfăşoară în prima duminică din luna august

Galerie imagini:

ro_RO