Orașul Bechet

Prezentare generală;

Orașul Bechet are o suprafață: 2926 ha și o populație de 4349 și este situat în partea de sud a judeţul Dolj, la o distantă de aproximativ 67 de km de Craiova, 45 km de Corabia și 95 km de Calafat.. La Bechet este al doilea port dunărean din Dolj ce face legătura cu Bulgaria. Activități specifice ale zonei sunt cultura pepenilor, agricultură și pescuit.

Date de contact:

– telefon: 0251-336826

– email [email protected]

Scurt istoric;

Orașul Bechet este amintit de Bela al VI-lea în 1274, de Vlaicu I în 1364 printre pescarii. În timpul lui Mircea cel Bătrân a început exportul cu sare de la Ocnele Mari , prin Râmnicul Vâlcea, Caracal, Damian și Bechet. Înainte de anul 1444 când Iancu de Hunedoara staționează cu trupele militare, până în 2004 când a fost declarat pentru a 4 a oara oraș și pana în prezent, Bechetul atestă ca este situat pe un teritoriu unde s-au succedat populații înca din neolitic.

Date de identificare;

Primăria Orașului Bechet este situată la intersecția DN54A, DN55 și DN55A pe strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 100, Județul Dolj.

Puncte de interes:

Muzeul Mitre Arambașa, situate în parcul din Bechet, este un omagiu adus memoriei eseistului şi prozatorului, omului pasionat de arheologie și cercetare Mitre Arambaşa, trăitor în Bechetul Doljului, între anii 1924-2004, participant activ la viaţa culturală și spirituală a localităţii, judeţului şi ţării, om care s-a dedicat trup și suflet atât meseriei pe care a avut-o, cât și creaţiei literare. 

– Portul Bechet este unul dintre cele două porturi fluviale românești din județul Dolj. Este situat în orașul Bechet, pe malul stâng al Dunării, la kilometrul 679. Portul face trecerea cu bacul între Bechet și orașul bulgar Rahova.

Primăria Veche a fost construita în anul 1894 , fiind primul local propriu al Primăriei Orașului Bechet

Stâlp de înalta tensiune, fiind construit în 1966 cu scopul de a transporta energie electrica în Bulgaria, este cel mai înalt stâlp din tara cu o Înaltime de 174m, în prezent scos din uz.

– Balta Aradan este un teren mlăștinos, cu 5 izvoare de mare adâncime situata pe partea dreapta a DN 55 spre Port.

Biserica „Sfântul Gheorghe” a fostconstruită în perioada dintre anii 1861-1871, pe locul fostei bisericii din lemn ce purta hramul „Sfânta Troiţă” și data din 1808. Biserica făcută din cărămida a fost sfinţită cu hramul “Sf. Gheorghe”. Biserica “Sf. Gheorghe” din Bechet a fost ridicată la îndemnul părintelui Egumen Paisie, de la Mânăstirea Roaba (mânăstire aflată în Dolj, între comunele Căciulăteşti şi Dobreşti) şi a fost finalizată cu sprijinul negustorilor Ion Ivanovici, Gheorghe Ghiorghovici și a primarului din acea vreme Păun Dinulescu. Lăcaşul de cult a fost înălţat pe locul unei biserici de lemn, care se numea Sf. Troiţă (ridicată la 1808 de Clucerul Şerban – localnicii îi spuneau “La Mănăstire). Biserica are o lungime de 32 m şi o lăţime de 12 m și este construită în stil bizantin, în formă de cruce, având pictura în ulei. Pe devizul de lucrări al bisericii apare numele “maistorilor” Florea Şarpe şi Staicu Croitoru și a “zugravilor” Dumitru Bătrânu şi Florea Chiciu. În biserică s-a păstrat mult timp tabloul eroilor de la 1877, care au luat crucea Sf. Gheorghe, pentru trecerea Dunării.

– Ruine Capela ce datează din anul 1895 fiind zidita de preotul Ilie Dumitrescu și dascălul Ion Ulmeanu, pe temelia de piatra a vechii biserici din lemn; înălțată de călugării de la Roaba în anul 1833.

Alte informații:

Evenimente locale:

– Festivalul Internaţional de Folclor “Dunărind cu Dunărea”, la 15 august
– Târgul de săptămână

Galerie imagini:

ro_RO