Comuna Urzicuța

Prezentare generală;

Comuna are o suprafața de 6072 ha și este compusă din satele Urzicuța ca reședința și Urzica Mare. Cu o populație de 3.128 de locuitori, comuna Urzicuța este așezată în partea central-sudică a județului Dolj, având ca vecini comunele Giurgița la nord și est, Bârca la est, Bistreț la sud, Afumați la sud și vest, Siliștea Crucii la vest, situându-se la 55 km de municipiul Craiova, 18 km de municipiul Băilești și 20 km de orașul Segarcea.

Date de contact:

Telefon: 0251-317 619

e-mail: [email protected]

http://www.primaria-urzicuta.ro

Scurt istoric al localității

Satul Urzica-Mare, cel mai vechi sat din comună este arătat de un hrisov ce se găsește în arhiva Academiei Române, cu data de 26 Iunie 1669, prin care Antonie-Vodă dă de știre sătenilor din Urzica – Mare și Cerăt că a ieșit la Divan vistier-boierul Vintilă al II-lea, iar fratele lui Vintilă a pârât că sătenii din Urzica și Cerăt au fost rumânii lor de moșie, dați de zestre mătușii lor Maria, de la care i-a rămas Mateiaș-Vodă, înfiat de Matei Basarab.

Alte dovezi ale prezentei oamenilor sunt atestate de câteva monezi romane descoperite într-un mormânt. Primele locuințe (bordeie) au luat ființă în satul Urzica-Mare, pe proprietatea Sfintei Episcopii a Râmnicului. În harta căpitanului Friederich Schwartz în anul 1718 apare titulatura Urzicuța Verde. După ciuma din anul 1785, o parte din supraviețuitori au întemeiat o așezare lângă pârâul Baboia la marginea vestitei păduri a Brobintarilor (acum desființată), un locuitor pe nume Ionel a construit câteva bordeie la sud de pădurea de stejari a satului Bârca în local numit “Crângul cu ulmi”. Ultimul sat component al așezării actuale este înființat în anul 1924 de un băjenar pe nume Orman, în zona de vest a localității, zona denumita “Deal”.

Date de identificare;

Primăria Comunei Urzicuța este situată pe Dj 561A pe strada Calea Craiovei, numărul 40, Comuna Urzicuța, județul Dolj.

Puncte de interes: ;

– Muzeul Satului este situat în centrul civic construit în perioada 1921-1924, fiind prima clădire cu destinație publica din localitate.

– Lacul Ionele este situat în partea sudica a localității Urzicuța.

Apele acestuia s-au mineralizat treptat, dobândind proprietăți terapeutice în tratamentul afecțiunilor reumatismale. Cunoscut și sub numele de „Lacul Sărat”, Lacul Ionele se întinde pe o suprafață de 3,5 ha. Datorită efectelor terapeutice pe care acesta le posedă, a fost (până nu de mult) amenajat în stațiune de tratament a bolilor reumatismale.

– Biserica „Sfântul Gheorghe” a fost ridicata de Serdarul Hristodor și Dumitrache Filip locuitorii din Urzicuța fiind prima biserică de lemn care, de atunci poartă hramul Sfântul Gheorghe.

– Biserica “Sf. Nicolae” a fost construită în anul 1853 și după renovată în 1943

Alte informații.

Personalități:

Victorina Bora s-a născut pe data de 15 ianuarie 1972 în comuna Urzicuța și a devenit jucător de handbal. A participat la turneul feminin la Olimpiada de vară din 2000.

Evenimente locale:

Festivalul “Cununa grâului” se organizează în prima sâmbătă din septembrie .

Galerie imagini:

ro_RO