Comuna Giurgița

Prezentare generală;

Comuna Giurgița se întinde pe o suprafață de 7350 ha și are o populație de 3233 fiind situată în partea de sud a județului Dolj, la 47 km faţă de municipiul Craiova, 15 km faţă de orașul Segarcea și 25 km faţă de Municipiul Băileşti. Legătura cu localitățile învecinate se realizează prin intermediul drumului județean DJ 576, ce asigură legătura dintre comună și celelalte localități din județul Dolj. În componența comunei intră următoarele localități: Giurgița – reședința comunei, Curmătura și Filaret.

Date de contact:

Telefon: 0251-357122

e-mail: www.primariagiurgita.ro

Scurt istoric

Prima atestare documentara a Comunei Giurgița este din 29 august 1577 . Comuna și-a luat denumirea de la o hangiță, anume “Gheorghita” și satul Curmătura își trage numele de la un deal din apropiere. Într-un document din 18 mai 1622 se arata că satul Giurgița a fost proprietatea lui Hamza, banul Craiovei. Portărești este un sat adunat pe malul stâng al Desnățui cunoscut încă din 1790 când apare pe harta austriacului Specht.

Date de identificare;

Primăria Comunei Giurgița este situată pe DN 561 , pe strada Calea Dunarii, nr. 123, Comuna Giurgița, județul Dolj

Puncte de interes:

– Școala Veche comuna Giurgița se găsește la „Drumul Mare” în anul 1838 între Cioromela și Giurgița. Este construită din cărămida și întreținută de stat cu învățător calificat.

– Biserica „Sf. Mihail și Gavril” aparține de Parohia Portăreşti-Giurgiţa și a fost construită din lemn în anul 1827 de către pitarul Matei și Spiridon Portarascu. În anul 1852 a fost zidită din temelie de cărămida iar în 1913 și 1957 a fost legată în centuri de fier și pictată din nou.

– Biserica „Sfânta Maria” din Curmătura a fost începută de obștea locuitorilor din satul de pe atunci Giurgița – Curmătura în anul 1852 și terminată în 1856.

Alte informații.

Personalități:

– Florica Mitroi ce s-a născut în data de 15 februarie 1944 în Comuna Giurgița, județul Dolj a fost o poetă și ziaristă română.

Evenimente locale:

– Sărbătoarea “Spicului de grâu” ce se organizează pe data de 15 august în ziua de Sfânta Marie.

Galerie imagini:

ro_RO