Comuna Negoi

Prezentare generală;

Comuna Negoi are o suprafață de 5038 ha și o populație de 2350 fiind situată în sudul județului Dolj, în lunca Dunării. Distanţă față de Craiova este de 72 km. Cea mai apropiată așezare urbană, Băilești, se află la 21 km distanță.

Date de contact:

Tel: 0251-325088

e-mail: [email protected]

www.primarianegoi.ro

Scurt istoric

Satul “Negoiu” se numea în vechime “Urați” , pentru ca , chipurile, majoritatea locuitorilor erau înalți și “urați”. Se mai vad și astăzi urmele gropilor de bordeie ale “uraților” , la 4 km spre sud de actualul sat Negoiu. Satul și moșia au fost cumpărate pe timpuri de Radu Voievod Călugăru de la jupâneasa Marga din Caracal …., care a dăruit-o la 1539 lui Jupan Radu Vistieru, pentru drepte și credincioase slujbe în lupta de la Fântâna Țiganului, cu Laiota Voda Basarab. Moșia trecu , prin moștenire, marelui logofăt Ivașcu și marelui clucer Albu … până la urma, obligați de inundații și de prădăciunile turcilor, locuitorii s-au mutat pe locul unde astăzi este satul Negoiul. Ei s-au adunat în jurul unei colibe și al unei măguri, pe care se așezase un crescător de vite, pe nume Neagoe. Locuitorii din zonă, mai ales cei de pe dealul Cobârnacului, s-au grupat, tot mai mult , în jurul colibei lui Neagoe și au format satul Negoiu. Satul și moșia trec mereu, din mână în mână, ajungând în stăpânirea lui Alexandru Dumitru Ghica în 1841, prinţului Milos Obrenovici III în 1847, prinţului Știrbei după 1900, iar de aici, tot prin cumpărare, în posesia lui I.D. Gabroveanu.

Numele localității, se crede că vine de la domnul Neagoe Basarab. În timpurile cele mai vechi, teritoriul pe care este situată comuna,  a aparținut familiei Brăiloiu, și a fost trecută ca zestre unui principe, graf austriac, prin căsătoria sa cu o fiica a lui Neagoe Basarab. Apoi a devenit moștenirea lui Brăiloiu Cornițoiu și în fine, vândută lui Paciurea, pe timpul lui Alexandru Șuțu.
Localitatea Negoi este o localitate veche.  În trecut purta numele de ”Urâți”. Nu se știe data exactă a primei menționări documentare.

Date de identificare;

Primăria Comunei Negoi este situată pe DN 55A Bechet – Calafat, pe strada Gabroveanu nr.159, județul Dolj.

Puncte de interes:

– Conacul Gabroveanu a fost ridicat de Ioan Dasu Gabroveanu în satul Negoi, după ce a cumpărat moșia de la prințul Știrbey pe la începutul anilor 1900.

– Biserica “ Sf. Nicolae” . în anul 1911 a fost începută construcția bisericii de cărămida, terminată în 1913. Biserica a fost construită în mare parte, pe locul fostei ctitorii a lui Hagi Enuși Costa Petru. Un sprijin hotărâtor l-a dat Ioan Dasu Gabroveanu, suportând mai cu seama cheltuielile pentru pictura în stil bizantin executata de Gh. Baba. Biserica a fost construită sub patronajul Sf. Ierarh Nicolae, după planurile și sub supravegherea arhitectului italian Adotti.

Evenimente locale:

– Târgul săptămânal

Galerie imagini:

ro_RO