Comuna Bârca

Prezentare generală;

Comuna Bârca este situată în sudul județului Dolj, la 40 de kilometri distanță de municipiul Craiova, centrul administrativ al județului și la 18 kilometri de orașul Segarcea. Localitatea are o suprafață de 8.850 ha și o populație de 4.051 locuitori.

Date de contact:

Telefon: 0251.35.62.14

Email: [email protected]

Scurt istoric;

Comuna Bîrca este atestată documentar la 31 august 1596 cu forma Bîrca, iar în secolul XVII lea apare în documente fie cu numele Bîrca în 1612, 1613, 1614, 1617, fie cu cea de Bârca în 1609. Într-un document din 1642 apar ambele nume Bîrca și Bârca. Fără îndoiala că satul este mult mai vechi decât se invocă prin cea dintâi atestare documentară invocată mai sus (1596).

Date de identificare ale primăriilor;

Primarea Comunei Bârca este situata pe DJ 561, pe strada Mihai Viteazu, nr. 257, Comuna Bârca, Județ Dolj

Puncte de interes: ;

– Biserica „Sf. Dumitru” este un obiectiv istoric foarte important ce se află în comuna Bârca, fiind construită între anii 1801 – 1803, și apoi refăcută între 1912 – 1914.  Lăcașul bisericesc datează de la 1914, anul finalizării construcției, și este ridicat în formă de cruce, catapeteasma fiind, aici, alcătuită din lemn pe care sunt așezate 32 de icoane. În curtea bisericii sunt ridicate o troiță și mai multe cruci în cinstea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă în timpul celor două războaie mondiale. O istorie, așadar, care nu se vrea uitată. O personalitate istorica ce a contribuit la construcția bisericii Sf. Dumitru a fost Paulina Vorvoreanu.

– Școala Veche, denumită aziLiceul Teoretic ”Adrian Păunescu” a fost înființat în anul 1961 ca oportunitate pentru școlarizarea fiilor de țărani din Bârca și din localitățile învecinate, care nu puteau să-și continue studiile liceale în Craiova, datorită posibilităților materiale reduse ale familiilor lor.

– Casa memorial „Adrian Păunescu” este locul unde Adrian Păunescu si-a petrecut prima parte a vieții lui. A absolvit Colegiul Național Carol I din Craiova, jud. Dolj. Primul său debut a avut loc în anul 1960, pe când acesta avea vârsta de 17 ani. Adrian Păunescu este autorul a peste 50 de cărți, majoritatea fiind volume de versuri, fiind recunoscut mai ales ca poet, deși era numit atât critic literar, eseist, traducător, cât și director de reviste.

Alte informații.

Personalități:

– Adrian Păunescus-a născut pe 20 iulie 1943 în Basarabia dar și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la Bârca, în județul Dolj. El a fost un autor, critic literar, eseist, director de reviste, poet, publicist, textier, scriitor, traducător și om politic român.

Ghiță Mitrăchiță s-a născut în comuna Bârca, fiind al treilea copil, din cei zece, al Ioanei și lui Dumitru Potbăniceanu (Mitrache). Din 1969 Ghiță Mitrăchiță a început să își prezinte picturile la expoziții de artă naivă naționale, la bienale de artă plastică ale amatorilor, iar mai apoi să participe cu lucrări la expoziții organizate în străinătate – Republica Federală Germania, Cehoslovacia, Elveția, Argentina etc.

Alexandru Ciutureanu este considerat unul dintre puținii sculptori tradiționali din România. S-a născut la Bârca, în 1951, iar în 1982 a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și are lucrări în muzee, dar și în colecții particulare din Austria, Canada, Germania, Italia ș.a.

Evenimente locale:

Târgul săptămânal – duminica

– Bâlci de Sfânta Maria pe data de 15 august

– Sfântul Dumitru – Hramul bisericii

– Expoziţie picturi naive – Ghiţă Mitrăchiţă

Galerie imagini:

ro_RO