Comuna Valea Stanciului

Prezentare generală:

Comuna Valea Stanciului este localizată în partea de sud a județului Dolj, în Câmpia Olteniei, pe malul drept al Jiului, la 50 de km depărtare de orașul Craiova. Localitatea are în prezent o suprafața de 11048 ha și o populaţie de aproximativ 6200 de locuitori fiind compusa satul Valea Stanciului ca reședința și satul Horezu Poenari.

Scurt istoric al localității:

Așezarea a fost atestată documentar încă din sec. al XVI-lea și în planul general de urbanism a avut cinci sate, Valea Stanciului, Ţugurești, Bârza, Horezu Poenari și Grecești. Comuna a fost înființata prin Legea administrativa din 31 martie 1864, desfiintata în anul 1912, reînființata în 1921, din nou desființata în 1950 pentru a fi reînființata în 1968. Comuna si-a luat numele de la Paharnicul Stanciu, fiul lui Stroe, boier care, în jurul anului 1700, avea moșii pe malul stâng al Jiului. Ulterior, satul s-a mutat de pe partea stânga pe cea dreapta a Jiului.

Satul Bârza este pentru prima data menționat, după cum se spune în „Dicționarul istoric al localităților din județul Dolj“, literele N – V, de Cezar Avram, Paul-Emanoil Barbu și Vladimir Osiac, intr-un document emis înainte de 4 mai 1581, când între megieșii care urma să jure „pentru niște sate“ desemnați de „ispravnicul Dragomir portar“ apare și Vlaicu din Bârza. în catagrafia județului Dolj din 1828, satul, așezat pe moșia clucerului Ioan Săndulescu, era format din 35 de familii de clacași și alte 55 de familii cu „alte orânduieli de oameni“ (șapte preoți, 12 diaconi, doi manzili, trei slujitori, 12 scutelnici, 19 poslușnici).

Satul Horezu Poienari este amintit în hrisovul voievodului Radu Mihnea din noiembrie 1613. Sunt menționate „granițele dintre Bârca și Hurez, pe la Grindul de Piatra, măgura Cioarei, măgura Schitasei și măgura Botocai“. La 20 aprilie 1618 este menționată „calea Hurizilor“ intre hotarele satului Marmurile, azi dispărut, pe raza satului Nedeea, comuna Gighera. în 1845, satul era stăpânit de pitarul Ioan Târnoveanu și de Amza Mihăilescu.

Satul Grecești era așezat în 1828 pe moșia medelnicerului Ienache Grecescu, având 88 de familii de clacași și zece familii cu alte ocupații, doi preoți, un diacon, un manzil, doi slujitori, un scutelnic, trei poslușnici și un lumânărar. Catagrafia din 1831 menționează ca moșia era stăpânita de Nicolae Hagi Enuș, iar în 1845 satul era așezat pe proprietatea lui Dimitrie și Hristodor Carianopol.

Date de identificare:

Primăria Comunei Valea Stanciului este situată pe DJ 561B , Strada Arh. Cezar Lăzărescu, nr. 39,Județ Dolj.

Date de contact:

Telefon – 0251 352 025

E-MAIL – [email protected]

www. primariavaleastanciului.ro

Puncte de interes:

– Biserica „Sfântul Dumitru” ce datează din secolul XVII a fost refăcuta în anul 1869 și este situată în fostul sat Tuguresti.

– Școala Veche : În anul 1883 s-au pun bazele actualei şcoli, considerându-se la vremea respectivă ca fiind un act de caritate pentru  clăcaşii de pe moşiile boierului Constantin N. Mihail. Şcoala a funcţionat la început sub denumirea de “Şcoala primară de băieţi şi fete Nicolache Mihail”, clădirea având o arhitectură deosebită, sub forma unui templu grecesc în stil doric, ea figurând și azi în catalogul monumentelor istorice din Oltenia.

– Biserica Ortodoxa din Horezu Poenaria fost construită în jurul anului 1820 și este situată pe strada Unirii din fostul sat Grecești.

– Conacul din Grecești împreuna cu moşia Horezu-Poenari au fost deținute de Virgil Târnoveanu iar în timpul răscoalei din anul 1906, el a fost omorât de ţărani.

– Biserica Sf. Voievozi a fost construită în 1792 și este monument istoric situat pe strada Economist Hondor Gheorghe din comuna Valea Stanciului.

Alte informații:

Personalități:

Alexandru I. Amzulescu s-a născut pe data de 4 decembrie 1921in comuna Valea Stanciului, județul Dolj și a fost un etnolog și folclorist român.

– Ovidiu Ghidirmic s-a născut pe data de 27 august 1942 în Grecești, comuna  Valea Stanciului, județul Dolj și a fost un critic literar și publicist contemporan.

Evenimente locale:

– Târg săptămânal în fiecare duminica

Galerie imagini:

ro_RO