Comuna Măceșu de Jos

Prezentare generală:

Măceșu de Jos este situată în lunca Dunarii , la 5 km distanţă de fluviu, la o distanţă de 25 km de Bechet , 65 km de municipiul CRAIOVA și 75 km de Calafat. Comuna deține o suprafață de 5500 ha și are o populație de 1600 fiind formată din satele Măceșu de Jos ca reședința și Săpata.

Scurt istoric:

MĂCEŞU DE JOS apare ca sat în anul 1061, conform Harții lui SCHVARTZ. Aflată la granița de sud a tarii, pe malul Dunarii, actuala comună, a oferit la timpul acela condiții prielnice diverselor ocupații ale populației din teritoriile vecine: bulgari, turci și sârbi de dincolo de Dunăre. Aceștia, pentru a scăpa de teroarea Imperiului turc, au căutat și au găsit aici condiții propice pentru trai. Vine în susținerea acestei teorii faptul ca multe familii au nume de origine slava: Ceteri, Sîrbu, Nedelea, sau de origine turca: Gagiu, Chiurtu etc. Denumirea comunei – MĂCEŞU DE JOS – vine de la faptul ca în zonă erau adevărate păduri de trandafiri sălbatici, rasuri, măceși; chiar și acum cresc spontan, în cele mai ciudate locuri.  Satul se mai numea și Măceșul sârbesc. În 1901 satul se transforma în comună, având o populație de 1693 locuitori, 285 de case și 59 de bordeie, în sat existând 5 cizmari, un tâmplar, 10 cojocari și 3 fierari. Prima  școală a luat ființă în anul 1750, apoi în 1864 se construiește o alta ce a durat până în anul 1902, an în care se construiește o școala cu 2 săli de clasa. În 1936 la școala construită în 1902 se adaugă alte 2 săli de clasa și cancelaria, clădire devenită Muzeu al Satului.

Date de identificare:

Primăria Comunei Măceșu de Jos este situată pe DN 55A pe strada Academician Ştefan Berceanu, Nr. 6, comuna Măceșul de Jos, Județul Dolj.

Date de contact:

Telefon: 0251354507

e-mail: [email protected]

www.primariamacesudejos.ro

Puncte de interes:

– Biserica “Sf. Nicolae “ a fost construită în anul 1833 cu un stil arhitectural tradițional muntenesc, este situată la intersecția străzii Unirii cu strada Măceșelor din Comuna Măceșu de Jos, județul Dolj.

– Spitalul Brâncovenesc este situat pe DN55A , strada Unirii în Comuna Măceșu de Jos. Monumentul arhitectural a făcut parte dindomeniile Fundației bănesei Safta Brâncoveanu ce a fost înființată în anul 1835.

– Biserica “Înălțarea Domnului” a fost construită în anul 1936 și este situată pe DN 55A, vis a vis de școala Generală I-IV din satul Săpata, comuna Măceșu de Jos, județul Dolj.

Alte informații:

Personalități:

Ștefan Berceanu s-a născut pe data de 26 septembrie 1914, în comuna Măceșu de Jos, județul Dolj și a fost un medic și un dramaturg român, membru post-mortem al Academiei Române.

Evenimente locale:

Târgului de săptămână – în fiecare zi de miercuri

Galerie imagini:

ro_RO